perjantai 12. lokakuuta 2012

Värimatka II - luonnosta kankaalle

Näissä syventävissä kokeilevissa ei enää tarvitse herätellä luovutta kesäloman jälkeen vaan hyppäsimme heti syksyn kokeiluihin. Ensimmäinen tehtävänantomme kuuluu näin:

Värimatka II - luonnosta kankaalle
  • kontaktivärjäys kasveilla, värin reaktio ja materiaalin toimivuus
Joten eipä sitten muuta kuin tuumasta toimeen! Sovimme ryhmässä millaisia kasveja kukakin tuo seuraavan viikon värjäysiltaan. Pajunlehtiä, kehäkukkaa, samettikukkaa, marja-aronian marjoja, tarhakäenkaalia.... Yhteensä 11 eri kasvia tai kasvisekoitusta.

Pajunlehtiä odottamassa pataan pääsyä.
Kontaktivärjäykset olivat minulle tuttuja kasvivärjäyskursseilta. Mutta kertaus on opintojen äiti!

1. Kasvien hauduttaminen : Kasvit upotetaan pieneen määrään kylmää vettä ja veden lämpötila nostetaan melkein kiehuvaksi. Rakenteesta riippuen kasveja haudutetaan 1 - 4 tuntia, jos aikaa on, voi hauduttaa vaikka yön yli. Hauduttamisen aikana kasvin rakenne hajoaa ja väripigmentit irtoavat.  

Kehäkukat ja samettikukat hautumassa.
2. Kankaat ja langat pestään ja puretetaan alunalla. Purettaminen parantaa materiaalin värinottokykyä, mutta ei ole pakollista. Anna materiaalin hautua lämpimässä puretusvedessä vähintään tunnin ajan. Purista materiaalista liika neste pois ennen värjäystä.


3. Levitä materiaali muovin päälle ja aseta märät, nihkeät kasvit materiaalin päälle, joko tasaisesti tai eri tavalla rytmitellen.

4. Materiaali taitellaan tai kääritään kasveineen kaikkineen kääröksi muovipuussiin, joka vielä kääritään tiukaksi paketiksi. Pakettiin voi lisätä värilientä, jos haluaa epäselviä, liukuvia kuvioita. Jos haluat tarkkoja kuvioita, pidä paketti mahdollisimman kuivana/nihkeänä! Sulje paketit huolellisesti ja anna niiden hautua lämpimässä vesihauteessa. Haudutusaika vaihtelee neljästä päivästä viikkoon, mutta ei haittaa vaikka ne unohtuisivatkin! Lämmitä paketteja päivittäin vesihauteessa kädenlämpöisiksi, tämä tehostaa värin tarttumista.

5. Avaa paketit ja puistele roskat pois. Huuhtele materiaali haaleassa vedessä ja pese lopuksi neutraalilla pesuaineella.

Avattuja paketteja.
Ja mitä sieltä paketeista sitten paljastuikaan? Minun kankaani näyttivät tältä:



Materiaaliksi valitsin kesällä sipulin kuorilla keltaiseksi värjättyä bourette-silkkiä. Omissa paketeissani oli muutama hyppysellinen sinipuun kuorta, pajunlehtiä, ruosteisia rautanauloja, kultanauhusta, punasipulin kuoria...

Rautanauloista tulee hyvä, tumma ruskea, joskus jopa mustaa sävyä. Niiden kanssa täytyy kuitenkin tiedostaa se tosiasia, että ajan myötä rauta ja ruoste syövyttävät kangasta. Eli näistä materiaaleista ei tehdä mitään vuosisatoja säilyviä taidetekstiilejä. Samoin huuhtelussa täytyy olla huolellinen; ruostetta ei saa päästä viemäriin, sinne jäädessään se alkaa ruostuttaa putkia. Eli materiaali huuhdellaan ämpärissä ja vesi kaadetaan ulos. Kun rautanauloilla värjättyä materiaalia työstetään, ei rautaisista kohdista kannata ajaa ompelukoneella yli. Jälleen kerran pienet ruostehippuset jäävät koneen sisään syöden sitä sisältäpäin. Muilta kohdin kangasta voi huoletta ommella myös ompelukoneella, mutta ruosteiset kohdat ommellaan käsin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti